250 gm mentega
160 gm gula
5 biji telur
224 gm tepung gamdum
28 gm tepung jagung
1 sudu kecil susu segar
½ botol jem strewberi
10 biji ceri merah
½ sudu kecil serbuk penaik
160 gm gula
5 biji telur
224 gm tepung gamdum
28 gm tepung jagung
1 sudu kecil susu segar
½ botol jem strewberi
10 biji ceri merah
½ sudu kecil serbuk penaik
Untuk Hiasan:
½ botol jem strewberi
2 sudu besar air
Manik hiasan
Cawan kertas
Cara Membuatnya:
Potong ceri kecil-kecil.
Putar mentega dengan gula. Masukkan telur dan susu segar. Putar lagi hingga
kembang.Campurkan tepung gandum dan tepung jagung, kemudian masukkan ke dalam
adunan tadi dan putar lagi.
Panaskan ketuhar.
Setelah itu masukkan adunan
tadi kedalam cawan kertas 3/4 penuh. Masukkan 1 sudu jem didalamnya kemudian letakkan
ceri diatasnya Siap semuanya bolehlah dibakar selama 25 minit atau sehingga
masak.
Untuk Menghiasnya:
Cairkan jem strewberi dengan
2 sudu besar air didalam periuk diatas api perlahan sehingga mendidih. Setelah
itu gunakan berus dan sapu diatas kek cawan tadi, barulah ditaburkan dengan manik hiasan diatasnya.
SELAMAT MENCUBA.