Rabu, 14 November 2012

APAM KUKUS ANEKA WARNA


Bahan-bahannya:

2 cawan tepung beras

1 cawan gula

1 1/4 cawan air

1 sudu kecil yis

1 peket kecil eno

pewarna merah, hijau dan kuning

1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam


Cara Membuatnya:

Larutkan gula pasir dan sejukkan. Kemudian bancuh tepung dan yis. Kacau lagi hingga sebati.

Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih kurang 3 atau 4 jam.

Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau hingga sebati. (warnakan merah, hijau dan kuning) dan biar sebentar.

Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.

Setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit gram tadi.

SELAMAT MENCUBA.