Jumaat, 9 November 2012

PUDING LAICI BERAIR


Bahan-bahannya:

  • 1 tin buah laici
  • 1 liter air
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 1 sb gula pasir
  • 1/2 cawan susu cair

Bahan untuk kuahnya:

·         1 cawan air
·         1 cawan air laici
·         1/4 cawan gula


Cara Membuatnya:

  1. Panaskan air bersama serbuk agar-agar.
  2. Setelah mendidih masukkan gula kacau hingga  sebati kemudian masukkan susu cair dan sedikit air laici.
  3. Setelah sebati tutupkan api dan masukkan ke dalam bekas.  Biarkan sekejap. Setelah sejuk masukkan kedalam peti ais.
  4. Sementara itu masak secawan air dengan gula sehingga larut diatas api kecil. Kemudian masukan air laici. Setelah mendidih angkat dan sejukkan.
  5. Apabila agar tadi sudah beku, keluarkan dari peti ais. Taburkan buah laici diatasnya dan tuang air laici yang telah disejukkan tadi.
  6. Setelah itu bolehlah dihidangkan.




SELAMAT MENCUBA!