Ahad, 11 November 2012

KUIH BELIMBING (TEREMBAS)

Bahan-bahannya:

1 gelas majerin

5 gelas tepung gandum

4 gelas air

9 biji telur

minyak masak secukupnya


  • 1 gelas gula dan 1 gelas air dimasak untuk mencelup kuih belimbing yang telah digoreng nanti.


Cara Membuatnya:
  • Majerin dimasak hingga cair diatas api yang perlahan. Setelah itu masukkan air dan biarkan air tadi mendidih.
  • Setelah air mendidih masukkan tepung dan kacau hingga rata. Kemudian angkat dan kacau lagi.
  • Apabila adunan agak sejuk sedikit  barulah masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diuli dengan tangan sehingga sebati.
  • Panaskan minyak yang banyak dan apabila panas terapkan dengan acuan sawa seperti bentuk belimbing. Guntingkan sepanjang 2 inci kedalam minyak.
  • Goreng sehingga kuning kemudian angkat dan toskan sekejap. Setelah itu barulah dicelup kedalam air gula dan bolehlah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA RESEPI INI.