Bahan-bahannya:
1 gelas majerin
5 gelas tepung gandum
4 gelas air
9 biji telur
minyak masak secukupnya
5 gelas tepung gandum
4 gelas air
9 biji telur
minyak masak secukupnya
- 1 gelas gula dan 1 gelas air dimasak untuk mencelup kuih belimbing yang telah digoreng nanti.
Cara Membuatnya:
- Majerin dimasak hingga cair diatas api yang perlahan. Setelah itu masukkan air dan biarkan air tadi mendidih.
- Setelah air mendidih masukkan tepung dan kacau hingga rata. Kemudian angkat dan kacau lagi.
- Apabila adunan agak sejuk sedikit barulah masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diuli dengan tangan sehingga sebati.
- Panaskan minyak yang banyak dan apabila panas terapkan dengan acuan sawa seperti bentuk belimbing. Guntingkan sepanjang 2 inci kedalam minyak.
- Goreng sehingga kuning kemudian angkat dan toskan sekejap. Setelah itu barulah dicelup kedalam air gula dan bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA RESEPI INI.