- 3 cawan beras
- 3 cawan air (mengikut jenis beras ye... kalau perlu lebih, lebihkan..)
- 1/2 biji bawang besar - dimayang
- 2 inci kayu manis, 4 biji pelaga, 4 kuntum bunga cengkih dan 1 kuntum bunga lawang
- 2 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 ketul kiub ayam
- daun pandan simpul
- pewarna merah dan hijau
- garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Cuci beras dan toskan.
- Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumiskan bawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan goreng hingga naik bau. Masukkan daun pandan, kiub ayam dan air mengikut sukatan beras. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Alihkan ke dalam rice cooker dan tekan button 'start'.
- Setelah nasi masak baru tuangkan sedikit pewarna merah dan hijau diatasnya biarkan seketika dan gaul atau balik-balikan sedikit.
- Sementara itu sediakan Ayam masak merah dan juga acar timun campur carrot.
AYAM MASAK MERAH
Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam (size kecil) - potong kecil
- garam dan serbuk kunyit
- 1 biji bawang besar - mayang
- *6 ulas bawang merah
- *3 ulas bawang putih
- *1 inci halia
- * 2 tangkai cili merah
- 1 btg serai - diketuk
- 2 inci kayu manis, 1 kuntum bunga lawang dan buah pelaga
- 2 sudu besar cili boh - ikut kepedasan masing-masing
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar tomato puri
- Air, garam dan gula
Cara Membuatnya:
- Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak dan ketepikan.
- Kisar bahan yang bertanda *. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tadi. Masukkan rempah tumis, serai dan cili boh. Tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan tomato puri, sos cili dan sedikit air.
- Masukkan gula dan garam kemudian barulah dimasukkan ayam. Gaul hingga rata. Biarkan sebentar kemudian matikan api.
- Jika suka boleh tambahkan hirisan tomato dan daun ketumbar.
ACAR TIMUN CAMPUR CARROT
Bahan-bahannya:
- 1 biji timun sederhana besar
- 1/2 batang carrot
- 1 biji lada merah
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- Garam dan gula
- sedikit cuka makan
- Hiris timun dan carrot. Potong lada menyerong, mayang bawang besar dan halia.
- Masukkan dalam mangkuk kesemua bahan tadi gaulkan dengan garam, gula dan cuka. Kemudian bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA.