Selasa, 13 November 2012

KUIH BUAH MELAKA


 Bahan-bahannya :

  • 2 cawan tepung pulut
  • Sedikit jus daun pandan (3 helai campur air 1/2 cawan kisar dan tapis)
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1/4 biji kelapa parut yang putih, digaul dengan sedikit garam
  • Air secukupnya
  • 1/2 keping gula melaka dihiris kecil-kecil

Cara Membuatnya:


Gaul tepung dengan air pandan dan masukkan garam sedikit. Kemudian diuli hingga tidak melekit dan campurkan dengan pewarna hijau sedikit.


Bentukkan bulat tepung pulut tadi dan masukkan gula melaka yang telah dihiris kecil-kecil ditengahnya dan bulatkan balik.


Panaskan air  sehingga mendidih. Selepas mendidih masukkan buah melaka dan biarkan sehingga timbul.

Angkat  dan ditoskan sekejap lalu digaulkan kedalam kepala parut yang telah dicampur dengan sedikit garam.  Biarkan sejuk dan bolehlah dihidangkan.



SELAMAT MENCUBA.