Sabtu, 17 November 2012

NASI KUNING TERENGGANU

 Bahan-bahannya:

Sedikit bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang

1 inci halia

2 labu bawang besar (dimayang )

2 helai daun pandan

4 cawan beras

Secubit garam

1 sudu kecil pewarna kuning

Sedikit minyak masak

4 cawan air


Cara Membuatnya:

Basuh beras dan toskan.

Panaskan minyak, tumis bunga cengkih kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan bawang besar yang  telah dimayang.

Biarkan kekuningan baru masukkan beras yang telah dibasuh tadi.

Masukkan air, daun pandan dan secubit garam serta pewarna kuning. Kacau sekejap, tutup dan biarkan nasi masak diatas api kecil.


Bahan-bahan untuk kuah gulainya:

1 1/2 kg ikan tongkol atau aya

1 bungkus rempah gulai nasi dagang

130 gm bawang merah

5 hiris lengkuas

4 hiris halia

4 ulas bawang putih

4 sudu besar cili boh

Sedikit gula melaka

Secubit garam

2 cawan santan

2 keping asam gelugur

Sedikit belacan

Sedikit cili kecil


Cara Membuatnya:

Ikan direbus dengan sedikit air yang dicampur dengan secubit garam dan asam gelugor.

Bawang merah, halia, bawang putih, dan belacan dikisar.

Panaskan minyak dan tumiskan lada boh hingga garing kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi serta lengkuas.

Kemudian masukkan rempah gulai nasi dagang yang telah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sekejap.

Setelah itu masukkan sedikit air rebusan ikan tadi dan santan. Biarkan mendidih baru masukkan ikan tongkol yang sudah direbus tadi. Kemudian masukkan gula melaka.

Apabila mendidih dan naik minyak bolehlah ditutup api lalu diangkat untuk dihidangkan dengan memasukkan beberapa biji cili kecil ke dalam gulai.

Gulai ini  sedap dimakan dengan nasi kuning.


SELAMAT MENCUBA.