Selasa, 13 November 2012

MEE GORENG HAILAM

Bahan- bahannya:

1 bungkus mee kuning (dicuci, celur sekejap dan toskan)

10 ekor udang saiz besar (asingkan kulit dan isi, kulitnya dicuci bersih dan direbus 15 minit. Toskan untuk ambil air rebusannya )


6 ulas bawang putih ( dicincang halus )

1 keping fishcake  ( dihiris )
4 batang crabstick ( dikerat kecil )
4 biji putik jagung, ( dihiris serong )
 1 biji tomato (dihiris kecil)
1/2 batang lobak merah (dihiris serong )
1/4 green capsicum ( dipotong serong)
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil kicap pekat
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit tepung jagung ( dibancuh dengan 1/4 cawan air )
Air secukupnya

Untuk hiasannya:


Daun bawang ( dimayang )
Sedikit bawang goreng
Cili hijau dan merah ( dimayang )


Cara Membuatnya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum. Masuk sos tiram, sos lada hitam dan kicap pekat. Kacau rata dan masukkan air serta air rebusan kulit udang tadi dan biar mendidih. 
  2. Kemudian masukkan lobak merah, putik jagung dan fish cake. Biarkan sekejap hingga lobak lembut.
  3. Masukkan isi udang, beberapa titik minyak bijan, green capsicum dan garam secukup rasa. 
  4. Bila mendidih, perlahankan api dam masukkan bancuhan tepung jagung pula.  
  5. Akhir sekali masukkan crabstick dan tomato, masak sekejap dan masukkan mee. Gaul dan matikan api. 
  6. Hidang dan taburkan hirisan daun sup, bawang goreng, hirisan cili hijau dan merah diatas mee.
SELAMAT MENCUBA.