Selasa, 13 November 2012

SPAGHETTI BOLOGNESE


Bahan-bahannya:

1 bungkus spaghetti 

4 ulas bawang putih (dikisar)

1 labu bawang besar (dikisar)

1 bungkus daging cincang

1 tin cendawan butang (dihiris)

1 botol sos spaghetti (apa-apa brandlah)

5 sudu besar minyak masak

1 sudu kecil gula

sedikit garam


Cara Membuatnya:

Didihkan seperiuk air, masukkan sedikit garam dan sesudu besar minyak masak. 

Kemudian masukkan spaghetti dan rebus sehingga lembut tapi jangan sampai terlalu lembik. 

Setelah lembut, toskan airnya dan bilas dengan air paip. Ketepikan dulu.

Panaskan periuk dengan minyak masak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar tadi hingga naik bau.

Setelah itu masukkan daging cincang, masak hingga empuk. 

Kemudian masukkan sos spaghetti, garam dan gula serta cendawan butang dan airnya sekali. 

Biarkan ia mendidih sebentar dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan. 

Cara menghidangnya dengan meletakkan spaghetti di dalam pinggan dan tuangkan sos spaghetti di atasnya.

SELAMAT MENCUBA RESEPI KEGEMARAN SAYA INI.