Rabu, 14 November 2012

KEK BATIK

Bahan-bahannya:

2 cawan Milo

1/2 cawan serbuk koko

1 paket biskut marie (dipatah-patahkan)

1 ketul butter 250g

2 biji telur

1 sudu besar esen vanilla
 
1/2 tin susu pekat manis (kalau tak suka manis boleh kurang sukatannya)


Cara Membuatnya:

Masukkan butter ke dalam periuk dan cairkan diatas api yang kecil.

Kemudian masukkan milo, susu, serbuk koko dan telur. Kacau laju-laju supaya tidak berketul.

 Masukkan biskut marie, kacau hingga rata dan tutup api.

Jangan kacau lama sangat atas api, nanti jadi lembik.

Masukkan adunan tadi kedalam loyang dan tekan permukaan kek batik guna sudu supaya mampatkan kek.

Setelah siap masukkan kedalam peti selama 2 atau 3 jam dan keluarkan untuk dipotong serta dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA.