Sabtu, 17 November 2012

KEROPOK LEKOR TERENGGANU


 Bahan-bahannya:

15 ekor ikan kembong (kalau nak guna ikan selayangpun boleh)

½ cawan tepung sagu

Sedikit garam

Cara Membuatnya:

Bersihkan ikan dibuang kulitnya dan ambil isinya. Isi ikan tadi diblend sehingga lumat atau hancur.

Kemudian, gaul isi ikan yang telah diblend itu dengan tepung sagu dan sedikit garam.

Uli  sehingga semua bahan tersebut sebati.

Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi dan digentel secara memanjang.

Rebus air sehingga mendidih. Kemudian masukkan keropok yang telah digentel tadi kedalam air yang sedang mendidih.
 
Rebus sehingga keropok timbul menandakan bahawa ia telah masak dan bolehlah ditutup apinya.
Angkat keropok tadi dan toskan. Kemudian bolehlah dihidangkan.

Keropok lekor ni boleh dimakan terus ataupun digoreng dan dicicah dengan lada sos. Terpulang pada selera masing-masing.

Bahan-bahan untuk sos ladanya :

Sedikit lada giling
Sedikit gula melaka ( manisan )
Sedikit cuka
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit air.

Cara Membuatnya: 

Campurkan semua bahan tadi dan dimasak diatas api yang kecil sehingga mendidih dan agak pekat.
Kemudian tutup api dan biarkan sejuk sebelum di hidangkan.

SELAMAT MENCUBA.